Saturday, May 2, 2009

Susu Awal Lembu Vs Transfer Factor - Apa Yang Perlu Kita Tahu Tentang Transfer Factor...


Apa itu Tansfer Factor (TF) serta bagaimana ia berfungsi bagi melawan dan mencegah penyakit.

  • Transfer Factor adalah molekul pengetahuan tentang penyakit penyakit.
  • Transfer Factor tidak mengubati penyakit tetapi mendorong sistem pertahanan badan kita melawan penyakit dengan memberi imun sistem kita ilmu dan gambaran tentang penyakit.
  • Transfer Factor bukan produk yang memperkuatkan tetapi memperpandaikan imun system kita bagi melawan penyakit.
  • Transfer Factor bukan vitamin/mineral/herba atau sebarang produk yang anda temui di pasaran
  • Transfer Factor berkemampuan untuk melindungi diri anda dari pelbagai penyakit kerana TF adalah ilmu pengetahuan yang di ambil dari susu awal lembu dan kunig telor ayam.
 Bayangkan senario ini…
  • manusia/ayam/lembu meminum air di sawah padi atau parit…

  • manusia/ayam/lembu dihinggapi di hurungi lalat di mulut…
  • manusia/ayam/lembu berdiri melebihi 12 jam sehari…
Tetapi.....
  • mengapa ayam dan lembu tidak mengalami sakit perut atau lain lain penyakit walhal mereka pun minum/melaku perbuatan seperti manusia dalam senario di atas??
Jawapannya...
  • Kerana imun sistem ayam dan lembu punyai pengetahuan dan mengenali lebih banyak kuman/virus dan sel rosak.

  • Kita kalah dalam perjuangan melawan penyakit bukan sebab kekuatan, tetapi pengetahuan..Iya pengetahuan sistem imun kita tentang penyakit.

Apabila kita mengambil Transfer Factor kita mempunyai perlindungan yang lebih bagi melawan penyakit atau mengubati penyakit kerana imun sistem kita lebih berpengetahuan terhadap penyakit yang mendatang dan TF mendidik system imun manusia supaya mengenali dan mengingati dengan LEBIH BANYAK kuman-kuman penyakit untuk kegunaan akan datang. 

Sejarahnya.....
Sebelum saya bercerita dengan lebih panjang pasal TF ni.... bior saya ceritakan kenapa saya rasa terpanggil untuk menulis pasal benda ni.... Beberapa tahun dahulu ada laaa 2/3 org mamat ni...masuk dalam opis saya... Dengan penuh limpah takzim hehe diaorg merayu supaya saya join satu syarikat (MLM ler ) ~ Susu Awal Lembu...saya TOLAK alasan saya......kalau ada org jual gula buat apa nak beli air tebu lagi...beli ajer laa gula... hmmmm.... Bebaru ni ada lagi geng lain datang, ajak saya join satu syarikat MLM dan produknya ~ Susu Awal Lembu. Adoilaaa ....susu awal lembu laie... Takpe saya tolak jugak... kali ni saya akan ceritakan mengapa saya tolak Susu Awal Lembu ini sedangkan ianya sangattt BAIKK ( kata mereka laa )....
Sebagai pengamal perubatan, sudah tentu saya tidak boleh berkompromi dengan produk yang 'second best' .... Untuk pengetahuan semua... bahan yang paling penting dalam susu awal lembu ialah kolostrum dan bahan yang paling penting dalam kolostrum ialah TRANSFER FACTOR, kini telah ada syarikat dibawah penyelidikan rapi yang mampu mengekstrak TF dengan jayanya maka adalah lebih afdal jika menggunakannya bak kata saya laa...kalau dah ada Hadis SAHIH kan ker lebih baik kita beramal dengannya berbanding dengan Hadis taraf Hassan..



Kemudian saya nasihatkan mereka...hehati jika memberi pesakit menggunakan produk susu awal lembu kerana ianya mengandungi kandungan Protein yg tinggi yang boleh menyebabkan pesakit buah pinggang mengalami acute renal failure yang boleh mambawa maut. Mereka malah menafikannya dan dengan bangganya menceritakan bebarapa pesakit buah pinggang kini telah pulih... terpulanglah...saya sekadar mengingatkan....
Selang bebarapa hari sewaktu saya menziarahi bapa saudara saya di kampung, saya mendengar berita yang seorang penggiat/Leader MLM Susu Awal Lembu dah tombang, dia ni pesakit ginjal dan meminum produk ini, memula ok, lama kelamaan bila gingal dah 'clog' dgn kandungan protein(urea) dalam darah makin tinggi, maka barulah gejala penyakit yang sebenarnya akan keluar.....dannnnnn yang paling menyedihkan...its permanent & irrevrisible... Maka sebab itulah saya berasa terpanggil dan dipanggil menulis mengenai SUSU AWAL LEMBU

*graf ehsan kekawan...

1. Apakah itu Transfer Factor (TF)?
Ia adalah zat molekul halus yang bijak (immune IQ) yang terdapat dalam kolostrum (susu awal). Ia bertindak sebagai pemberi maklumat kepada sistem imun tubuh badan. Setiap mamalia (manusia atau haiwan) yang menyusukan anaknya akan mengalihkan kepandaian sistem imun seluruh hidupnya kepada anaknya melalui susu awal yang dinamakan kolostrum.

TF adalah "Senjata Daya Imun" yang paling berharga di dalam kolostrum.

2. Apakah itu Kolostrum? Kolostrum adalah susu awal yang terdapat dari 1 - 3 hari selepas si ibu melahirkan.

3. Apakah yang dimaksudkan dengan 'kepandaian sistem imun'?
Setiap manusia atau haiwan akan sentiasa diserang oleh berbagai jenis kuman, virus, kulat, hama, habuk, parasit dan kerosakan2 dari luar - yang mendatangkan penyakit. Sistem irnun lah yang sentiasa memerangi musuh2 ini. Apabila musuh menyerang, gambaran rupa musuh2 itu akan di simpan dalam ingatan molekul halus yang dinamakan Transfer Factor. TF bertindak sebagai "kamera penyimpan maklumat2" bentuk rupa jenis2 kuman, virus, kulat dsb.

4. Apakah yang mendorong para saintis untuk mencari TF dalam kolostrum?
Melalui pengamatan, mereka dapati bahwa anak-anak lembu yang tidak diberi susu awal ibunya selepas dilahirkan akan mati dalam beberapa ketika, walaupun terdapat banyak makanan2 lain yang diambilnya. Infeksi dari serangan kuman, virus dan kulat adalah sebab2nya. Pengkaji dapati bahwa anak2 lembu yang baru dilahirkan tidak mempunyai sistem ketahanan yang terbentuk dan tidak mengenali rupa2 jenis kuman, virus, kulat dsb. Dengan adanya TF, sistem ketahanan anak2 lembu dapat mengenali musuh2nya, lantas dapat mempertahankan diri dari serangan.

5. Apakah sejarah disebalik TF?
Pada tahun 1949, Doktor H. Sherwood Lawrence, dalam kajiannya mencari penawar penyakit batuk kering (tuberculosis), mendapati bahwa sistem imun dari seorang yang sudah pulih dari penyakit, boleh dialihkan kepada orang lain yang belum terkena penyakit tersebut. Ia gelar sistem tersebut sebagai "Transfer Factor".

6. Apakah fungsi Transfer Factor?
a) Meningkatkan aktiviti sel "Natural Killer" ketahap 200% - 400%. Ini adalah 10-30 kali ganda lebih tinggi kekuatan peningkatan daya imun berbanding dengan segala jenis herba atau makanan2 kesihatan yang pernah dikaji oleh sains. Sel NK adalah bahagian yang paling penting dalam sistem ketahanan tubuh badan buat menentang infeksi dari penyakit. Ia menanda, mencari dan memusnahkan bentuk2 infeksi dan sel2 berpenyakit. Sel NK adalah sangat penting dalam melawan dan membunuh sel2 kanser dan sel2 yang berinfeksi akibat serangan virus, kuman, kulat dsb.
b) Meningkat IQ sistem imun (kebijaksaan) - TF memiliki gambaran rupa beribu2 jenis kuman2 perosak. Ia akan mengalihkan gambaran ini kepada sel2 imun, supaya dapat mengenali musuh2 dengan cepat. TF memberikan informasi tepat supaya sel2 imun dapat bertindak segera, menghapuskan kuman2 perosak, virus dan kulat, sebelum ia bertapak dan membiak didalam tubuh badan.
c) Menenangkan sistem imun yang terlalu aktif - Sistem imun yang diluar kawalan akan menyerangkan sel2 baik dan juga tisu tubuh badan. Ini digelar dengan "penyakit autoimmune". Bahagian penenang TF akan menenangkan sel2 imun apabila musuh2 telah berjaya diatasi, dan mengarahkan sel2 imun ke tempat lain yang diperlukan. Bahagian penenang ini adalah sangat penting untuk penyakit2 autoimmune seperti lupus, arthritis, allergy, asthma, multiple sclerosis, psoriasis dan banyak lagi.

*graf ehsan kekawan...

7. Jika TF terdapat dalam kolostrum, mengapa tidak mengambil kolostrum sahaja?
TF tidak membawa pada aIlergi, sedangkan kolostrum mengandungi banyak antibody (protein susu yang kasar), sesuai untuk anak lembu, iaitu casein dan immunoglobulin, yang boleh membawa aIlergi pada manusia. TF tidak tertakluk pada mamalia tertentu, bermakna ia adalah sama mahupun dalam manusia ataupun mamalia lain. Kolostrum juga hanya mengandungi sedikit sahaja TF, dan anda harus mengambil 45,000mg kolostrum untuk mendapatkan 600mg TF. lni bermakna 1 biji TF adalah sarna kekuatannya dengan 75 biji pil kolostrum.

8. Bolehkah orang2 yang mempunyai allergi kepada susu atau 'lactose intolerant' mengambil TF?
Seperti yang diterangkan diatas, TF tidak membawa pada sebarang allergi, kerana ia tidak mengandungi susu, lemak susu atau gula susu (lactose). Semua itu telah diasingkan oleh sistem ekstrasi canggih milik 4Life Research. Yang terdapat didalarn TF adalah pati molekul "imun IQ".

9. Saya sedang mengamalkan makanan2 kesihatan lain seperti zat2 vitamin, herba, enzyme dan lain2. Apakah perlu saya mengambil TF?
TF bertindak terus kepada sistem yang paling penting dalarn tubuh badan manusia, iaitu sistem imun ataupun daya menentang penyakit. Tanpa daya imun, manusia tidak dapat hidup. Dengan tidak memberikan sistem imun makanan tepat yang diperlukan, sistem imun itu akan mencuri bahan2 yang diperlukan dari sistem2 yang lain kerana ia adalah fungsi yang terpenting. Makanan2 tambahan lain hanya memberikan zat pada sel dan organ lelapi tidak dapat memberi informasi atau kebijaksanaan kepada sistem imun untuk mengenali musuh2nya. Sama juga seperti seorang yang kuat, tidak jika terlalu bodoh atau gila, nescaya akan dapat dikalahkan juga oleh musuh2nya.

10. Adakah terdapat bukti2 sains yang membuktikan TF dapat meningkatkan daya imun jauh lebih tinggi dari makanan2 kesihatan lain?
Ya! Walaupun makanan2 kesihatan lain mempunyai fungsi2 tertentu dalam kesihatan manusia, TF memainkan peranan paling penting dalam daya melawan penyakit. Kajian sains yang dijalankan selama 7 tahun (1992- 1999) oleh Jeunesse Inc - Institute of Longevity Medicine, California, keatas 198 produk2 terkenal didunia ini yang terbahagi kepada lebih 400 ramuan, telah membukti penemuan ini. Dalam 198 produk, cuma 46 sahaja yang dapat merangsang sistem imun dari 10% - 48%. TF dan TF+ dapal merangsang sistem imun ketahap 283% dan 437% (sila lihat laporan penyelidikan).

*grafik ehsan kekawan...

11. Adakah kajian TF telah dibuktikan dan disahkan oleh sains?
Sejak penyelidikan Doktor Sherwood Lawrence pada tahun 1949, terdapat lebih 3,000 laporan2 sains tentang kajian2 klinikal TF yang melibatkan beribu2 pakar perubatan dari seluruh dunia termasuk pakar2 bedah, doktor dan saintis2 terbilang. Penyelidikan keatas TF menelan belanja sejumlah US$40 juta.

12. Jika TF terlalu bagus dan berkesan, mengapa tidak doktor2 menggunakannya di kIinik?
Terdapat ramai para doktor di Amerika dan Eropah yang sudah mula menggunakan dan mengesyorkan TF kepada pesakit2 mereka. TF juga disenaraikan dalam buku PDR (Physicians' Desk Reference) iaitu buku panduan dan rujukan para2 doktor. Terdapat beribu2 testimoni dari pesakit2 yang menggunakan TF, dan juga para doktor yang menganjurkan TF.

13. Adakah selamat menggunakan TF?
la adalah 100% selamat, asli dan tanpa sedikitpun kadar toksik. Pengkaji telah memberikan dose sehingga 2000 kali ganda kepada sukarelawan2 untuk ujian klinikal dan mendapati tiada langsung kesan sampingan.

14. Adakah semua orang boleh mengambil TF?
Ya. Dari bayi yang baru lahir sehingga orang tua, boleh mengambil TF kerana ialah adalah produk kurniaan alam semulajadi.

15. Siapakah yang boleh mendapat manfaat dari pengambilan TF?
Semua orang yang ingin mencegah serta merawat apa sahaja penyakit dan juga orang2 yang mahukan tenaga yang lebih, perlu mengambil TF.

16. Saya cukup sihat. Apakah perlu saya mengambil TF?
TF mendidik sistem imun kita untuk mengenal dan sentiasa bersedia terhadap serangan musuh2 di dalam tubuh badan. Serangan musuh2 ini terjadi setiap hari di dalam tubuh badan, akibat corak kehidupan zaman ini seperti pencemaran kepada makanan, air dan udara. Pencegahan adalah lebih utama dari merawat. Kadangkala penyakit boleh merosakkan organ kita sehingga ketahap tidak dapat dipulihkan kembali. Lagipun, walaupun kita sihat, sistem imun kita terpaksa bekerja 'overtime' setiap hari, dalam memastikan kita tetap hidup. Ini boleh menyebabkan kita selalu berasa letih dan lesu, jika sistem ketahanan tidak mendapat TF yang secukupnya.

17. Saya sedang mengambil ubat doktor. Bolehkah saya mengambil TF juga?
Ya, boleh! TF adalah asas "sistem ketahanan" untuk manusia dan ia tidak bercanggah dengan apa sahaja ubat-ubatan doktor, malahan TF akan mempercepatkan proses penyembuhan seseorang itu.

18. Bagi seseorang yang tidak boleh menelan kapsul, bagaimanakah cara untuk mengambil TF Plus?
Kapsulnya boleh dibuka dan campurkan isi kandungannya kepada air, bubur atau sebarang makanan lembut.

19. Adakah TF sarna seperti zat, vitamin, galian dan enzyme?
Tidak. TF adalah suplement lain dari yang lain, dan tertakluk pada jenis tersendiri. TF adalah "otak" ataupun IQ kepada sistem imun.

20. Adakah selamat untuk mengambil lebih TF dalam sehari?
Ya, selamat. Tidak terdapat sebarang laporan kesan toksik dari pengambilan berlebihan TF.

21. Bolehkan seseorang itu mengambil lebih banyak TF Plus dari apa yang disyorkan?
Kadangkala seseorang itu perlukan dose yang lebih tinggi dalam jangka masa pendek bagi sokongan yang lebih kuat kepada sistem imun dalam menghadapi penyakit-penyakit tertentu.
Cara yang terbaik untuk memulakan mengambil TF Plus adalah dengan mengikut dose yang tercatit di label.

22. Bolehkan TF diambil bersama zat2 vitamin, mineral, enzyme, ginseng, gamat atau herba2 lain? Ya, boleh. TF tidak bercanggah dengan nutrien2 lain.

23. Apakah penyakit2 yang memerlukan TF?
Semua penyakit dari yang ringan seperti selsema, kepada yang berat seperti barah, sakit jantung, buah pinggang, kencing manis, bisa lutut, sawan, dan sebagainya, memerlukan TF. Apabila seseorang itu berpenyakit, itu menunjukkan bahwa sistem ketahanannya sudah kalah. TF akan mengejutkan dan merangsang sistem ketahanan seseorang itu untuk melawan dan mengatasi penyakit2 tersebut.

24. Mengapa lembu dipilih sebagai sumber TF?
Lembu mempunyai susu awal yang cukup banyak. TF tidak tertakluk kepada jenis tertentu, bermakna ia sesuai dan boleh digunakan oleh manusia walaupun unsurnya adalah dari mamalia lain. Lembu juga lebih terdedah pada cabaran2 alam sekitaran seperti kotoran, kuman, virus, hama, kulat, habuk dan sebagainya, menjadikan sistem imunnya jauh lebih gagah dari manusia. lni bennakna TF dari unsur kolostrum lembu mempunyai banyak "pengalaman" dan "kebijaksanaan" dalam mendidik dan merangsang sistem imun.

25. Adakah kemungkinan TF atau kolostrum dicemari oleh kuman lembu gila (mad cow disease)?
Tidak mungkin. Pakar2 tentang penyakit lembu gila telah mengesahkan bahwa kuman BSE (bovine spongifonn encephalopathy) tidak masuk ke saluran mammari ke kolostrum. Pemeriksaan kepada semua lembu2 yang diserang penyakit lembu gila tidak satu pun yang mempunyai susu yang dijangkiti. Para saintis juga mendapati bahwa kesan jangkitan kuman pada tahap terakhir berada di otak dan tulang belakang lembu. Tidak pernah terdapat susu yang dijangkiti. b) World Health Organization (WHO) memberi kenyataan: "Ujian keatas susu2 dari lembu2 yang dijangkiti kuman BSE tidak menunjukkan sebarang jangkitan. Susu dan produk2 yang diperbuat dari susu telah disahkan selamat dan bebas dari jangkitan sebarang kuman walaupun di negara yang mernpunyai banyak insiden penyakit lembu gila (Great Britain)."

26. Mengapa harus saya mengambil TF jika saya sudahpun menerima informasi sistem imun sewaktu saya masih bayi?
TF yang kita terima dari ibu kita sewaktu baru dilahirkan dahulu membantu sistem imun kita untuk cabaran2 pada masa itu. Sekarang kita mengahapi banyak cabaran2 baru sedangkan sistem imun kita semakin lemah akibat umur yang meningkat. Menguatkan sistem imun adalah tersangat penting untuk kesihatan yang berpanjangan.

27. Berapa kerap harus saya mengambil TF?
Setiap hari, tubuh badan kita menghasilkan sel-sel imun baru yang memerlukan informasi. TF harus diambil setiap hari bagi memastikan sistem imun kita sentiasa mendapat sokongan dan didikan bagi menghadapi cabaran2 yang sentiasa memenuhi alam sekitaran kita. Apatah lagi dizaman sekarang dimana penyakit2 berupa serangan virus seperti SARS, hand, foot and mouth disease, bird-flu, HIV-AIDs, semakin berleluasa. Para saintis juga telah mendapati bahwa kebanyakan penyakit2 adalah berpunca mulanya pada serangan virus dan kuman. Ini termasuk penyakit kencing manis, jantung, TB, sawan, semput dan sebagainya.

Transfer Factor Sebagai Sokongan Kepada Kemoterapi
Pesakit barah yang menjalani rawatan kemoterapi atau radiasi, yang melemahkan sistem imun dengan teruknya, akan mendapat faedah yang besar sekiranya mengambil Transfer Factor (TF). Permakanan tambahan Transfer Factor akan membantu melindungi tubuh dari jangkitan "oportunis", yang selalu berlaku ketika rawatan ini dijalankan. Dr. Duane Townsend, bekas Pengarah Onkologi Gynikologikal, Hospital LDS, Salt Lake City, Amerika Syarikat, memberi TF kepada kesemua pesakit barahnya untuk memperkuatkan sistem imiun mereka bagi mempertingkatkan keupayaan mereka menghadapi sebarang cabaran kesihatan. Kedua-dua kajian klinikal di Cina dan di Jepun mendapati bahawa pemusnahan sel normal (immunosuppression) yang disebabkan rawatan kemoterapi boleh dicegah dengan menggunakan TF. Perlu diingat bahawa pembuangan sel barah yang tenat atau telah mati dipantau oleh sistem imun badan. Kajian yang dijalankan di Itali, Jepun dan Amerika memberitahu kita bahawa pengambilan TF selepas pembedahan ketumbuhan meningkatkan peluang kita untuk bebas dari barah di masa hadapan.

Kajian Pengunaan TF Ke Atas 20 Orang Pesakit Barah
20 orang pesakit, 12 lelaki dan 8 perempuan dipilih untuk kajian "in vivo". Purata umur mereka adalah 49.3 tahun. Kedua-dua puluh individu berkenaan mengidap barah peringkat ketiga atau keempat. Setiap dari mereka telah dihantar pulang oleh doktor mereka untuk menunggu kematian. Purata tempoh hayat mereka yang diberikan oleh doktor adalah 3.7 bulan. Keputusan diambil untuk memberi setiap dari mereka 9 kapsul Transfer Factor Plus sehari, mereka juga diberi makan nutrien-nutrien* yang lain. Selepas 8 bulan, 16 orang dari pesakit tersebut masih lagi hidup dan samada telah sembuh dari barah, bertambah baik ataupun telah stabil.

*grafik ehsan kekawan...

Sistem Imune - Angkatan Tentera Tubuh

Mengikut Dr. George C Pack, MD, pakar kanser di Cornell Medical School, hampir setiap dari kita menpunyai sel kanser di dalam tubuh kita pada setiap masa. Jika sistem imune kita berfungsi dengan baik, sel-sel ini dihapus atau dimakan oleh pertahanan badan kita sebelum ia dapat bercambah dan membahayakan kesihatan kita. Satu-satunya pertahanan sebenar kita terhadap serangan kanser adalah sistem imune. Kita mendapat kanser setiap hari tetapi ia dihapuskan oleh sistem imune tanpa kita menyedarinya. Mengekalkan sistem pertahanan imune yang kuat bukanlah tugas yang mudah dalam dunia moden ini. Pendedahan setiap hari kepada pencemaran alam, tekanan hidup seharian, makanan yang mengandungi bahan kimia, virus baru yang kebal boleh melemahkan sistem imune kita. Yang mengejutkan, penyakit disebabkan sistem imune lemah sedang meningkat di seluruh dunia. Imuniti yang lemah merupakan faktor utama penyakit seperti candida albicans, chronic fatigue syndrome, lupus, HIV, hepatitis, mononucleosis, herpes II, kanser dan penyakit yang tersebar melalui seks. Penyakit-penyakit ini merupakan wabak di zaman ini, dan kebanyakan dari kita tidak mempunyai apa-apa untuk melawannya. Antibiotik, antacids, imunisasi, dadah cortico-steroid yang berlebihan dan pencemaran alam sekitar akan menjejaskan imbangan sistem imune ke tahap di mana ia tidak lagi dapat membezakan di antara sel sihat dengan sel yang merbahaya.

Untuk sebarang pertanyaan atau sebarang kemuskilan silalah menghubungi saya... 

Mohamad Faiz KamaL
014 - 507 2446
  dhegu@yahoo.com 
(sub: TF atau MK :dan nyatakan masalah anda)

Laman Utama